​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​KNAW_logo.jpg

Research Data Management

DANS (Data Archiving and Networked Services) biedt verschillende diensten voor datamanagement:

  • DataverseNL: al tijdens uw onderzoek kunt u onderzoeksdata opslaan en delen via DataverseNL.
  • EASY: na afloop van uw onderzoek kunt u onderzoeksdata duurzaam opslaan en delen via het online archiveringssysteem EASY. 
  • NARCIS: andere onderzoeksgegevens, zoals uw onderzoeksprojecten en publicaties, kunnen gedeeld worden via wetenschapsportal NARCIS.

Beleid

DANS heeft een template beschikbaar voor het opstellen van een datamanagementplan. Het preserveringsplan beschrijft de principes die ten grondslag liggen aan de activiteiten van DANS ten aanzien van het duurzame behoud en de blijvende toegankelijkheid van digitale onderzoeksgegevens, zodat deze kunnen worden (her)gebruikt. 

Training

DANS en partners bieden Essentials 4 Data Support aan, een introductiecursus van RDNL voor diegenen die onderzoekers (willen) ondersteunen bij het opslaan, beheren, archiveren en delen van hun onderzoeksdata, evenals de 'Expert tour guide on Data Management', een online-module van CESSDA over de beginselen van onderzoeksdatamanagement. Veel kennisoverdracht vindt ook plaats in webinars in (inter)nationale projecten.

Overig

DANS helpt bij het ontwikkelen van datamanagementbeleid en het verkrijgen van certificering voor digitale archieven. De website biedt veel informatiemateriaal over datamanagement.